Green Queens Golf
Samarbetsklubbar

Bokskogen första golfklubben i Skåne att få Green Queens Certifiering 2019

Bokskogens GK tog ett rejält avstamp 2015 för att förändra klubben till en mötesplats där jämställdhet, glädje och gemenskap skulle komma att bli deras nya signum.

Den inbjudande stämningen var något som vi direkt kände av, när vi förra året på vår On-tour-resa vandrade in på Bokskogens Golfklubb. För det första vi såg var skylten:

”Skitrunda?
Kom in i shopen så får du få en kram”

Tänk vad så lite kan göra för att man direkt ska känna sig välkommen <3

Bokskogen första golfklubben i Skåne att få Green Queens Certifiering 2019

Sedan 2015 har Bokskogens GK i samband med svenska golfförbundets jämställdhetsprojekt ”vision 50/50” arbetat fram tio stycken huvudpunkter (**se nedan) inom områden att förbättra inom klubben. I dessa ser vi på Green Queens att många punkter handlar om områden som genom en förändring kommer attrahera fler kvinnor.

Det är därför ingen tillfällighet att vi på Green Queens Golf valt att certifiera Bokskogen som första golfanläggning i Skåne. Vi vill stödja, och arbeta med, golfanläggningar som tycker det är viktigt med innovativt tänkande och jämställhet.

Långsiktighet och kvalité

Ann-Christine Halén (Stine) som är en av flera drivna eldsjälar på Bokskogens GK berättade att 2015 började resan med att sätta en tydlig värdegrund och vision för i vilken riktning klubben skulle utvecklas.

De har redan kommit en lång bit på vägen med sitt jämställdhetsarbete genom att noga granskat klubbens både styrkor, men framför allt svagheter. För det är genom att våga se och förändra det som är mindre bra som man utvecklas och kommer framåt.

Idag, om det skulle förekomma kommentarer eller skämt som nedvärderar på något sätt, då reagerar både medlemmar och personal direkt.

Ska man skapa förändring så måste alla uppmärksamma och agera. Hos oss är det inte ok att säga ”du slår som en kärring” eller kalla servitrisen för ”lilla gumman”, fortsätter Stine.

Bokskogens GK ska vara i framkant och alltid ha i fokus att vara den välkomnande medlemsklubben som satsar på tillgänglighet, kvalité och långsiktighet.

Men detta är bara en i raden av saker som de har uppmärksammat och redan hunnit åtgärda, andra områden som också redan har förändrats är att:

 • De har byggt upp nya fina upphöjda tee (40) som gör banan lite kortare, så alla de som inte slår så långt har möjligheten att spela golf med chans på en birdie.
 • De har utformat ett nybörjarprogram där alla nybörjare får gratis gruppträning och subventionerat medlemskap ända tills de kommer ner till officiellt handicap (hcp 36). För statistiken säger att de som lyckas lära sig spelet också hittar större glädje till sporten och då väljer att stanna kvar.
 • De har skapat en ny träningsstudio med plats för umgänge. Det finns en öppen spis, soffor och tv.
 • De har också arbetat hårt med sin värdegrund och sin syn på jämställdhet för att kunna hålla en utvecklande inriktning i rätt riktning.

Hos oss på Bokskogen skall alla kunna komma och umgås och ha roligt, säger Fredrik Tillgren som är en av tre PRO-tränare på anläggningen.

Ja, raden av bra förbättringar mot en mer jämställd och inkluderande klubb är lång hos Bokskogen. Och vi läser deras lista med tio uppmärksammade områden med stor entusiasm. I listan hittar vi flera av de punkter som vi själva skrivit om i vår krönika av Simone Westerberg Skoog som publicerades i Svensk Golf nyligen.

Den 27 juli kommer vi från Green Queens i Stockholm och besöker Bokskogen. Då är alla Skåne-tjejer välkomna dit. Vi kommer äta lunch, få en introduktion i BioSwing av deras Head PRO Fredrik Tillgren, träffa nya golfvänner samt spela en 9-håls runda på Kungsbanan för de som vill lite senare på eftermiddagen.

Det kommer blir en riktigt härlig tjejdag där alla har chansen att träffa nya vänner att spela med.

** Bokskogens lista på utvecklingsområden:

 • Skapa alternativ till tävlingssammanhanget, som inriktas mot andra värden med golfen, t.ex. hälsa, motion, naturupplevelse, social gemenskap och glädje 
 • Underlätta för medlemmar att hitta spelkompisar/motverka anonymitet på klubben
 • Främja fler mixade spelaktiviteter med kvinnor och män tillsammans
 • Hitta mindre tidskrävande sätt att utöva golf på
 • Underlätta för föräldrar att kombinera golf med barn
 • Synliggöra kvinnor/tjejer på klubben
 • Investera i fler och fräschare toaletter på banorna
 • Verka för att utöver dagens bemanning få in fler kvinnor i personalen
 • Förmedla att Bokskogens GK arbetar med jämställdhet inom Vision 50/50
 • Rekrytering av kvinnor/tjejer till klubben. 

www.bokskogen.com 

Green Queens Golf är Sveriges största community för unga kvinnliga golfare. Vi satsar aktivt för att främja den kvinnliga golfen och öka antalet kvinnliga golfare. Tillsammans med golfanläggningar både i Sverige och utomlands skapar vi rätt förutsättningar för att kvinnor skall känna sig hemma på banan.

Leave a Reply