Green Queens Golf
Övriga inlägg

Hur gör man för att börja spela på Touren?

Det är sommar, solen skiner, fåglarna kvittrar och gräset svajar lätt i den ljumna vinden. Jag är först på rangen. Det är tidigt morgon och gräset är fortfarande lite fuktigt av morgondaggen. Med min freestyle hängandes på byxlinningen och ljudet av 90-talets sköna toner i öronen svingar jag klubban om och om igen tills jag inte orkar mer. Jag är 10 år och har en dröm. En dröm om att en dag bli golfproffs.

Drömmen blev sann. Jag heter Sandra Abrahamson och är professionell golfspelare. Jag har spelat många år på touren i både Sverige och Europa. 2006 var året jag blev professionell.

Nu tänkte jag berätta lite om hur det fungerar att spela på touren, vilka tourer det finns, vad som krävs, ekonomi och lite annat smått och gott.

I Sverige och Norden finns det en tour för kvinnor; Nordic Golf Tour (NGT). Det är den högsta touren och steget innan Ladies European Tour. Det finns även en lägre tour som heter Future Series. Ute i Europa finns det två stora tourer för damer; LET Access Series (LETAS) och Ladies European Tour (LET). 

För att få spela på NGT krävs det ett minihandicap på 8,4 och måste vara född efter 2008. Du kan tävla som amatör, Non-Amatour eller proffs. Alla tjejer och kvinnor är välkomna oavsett ålder. 
LETAS är lite klurigare och svårare att få en plats på. Det krävs ett hcp på högst 2,0 samt att du betalar in en avgift för att du är proffs och då kunna få rankingpoäng och delta i tävlingar. Amatörreglerna har jag tyvärr inte lika bra koll på.
När man väl känner sig redo för LET finns det flera vägar att gå. Dels kan man kvala i december och på så sätt spela sig till en plats. Eller så kan man placera sig topp 5 på LETAS rankingen och på så vis få ett kort eller så får man ett wild card till en tävling och presterar bra och på så vis får rankingpoäng som i sin tur gör att du kan fortsätta spela på LET.
Längst ner har jag lagt länkar till tourernas hemsidor.

Jaha, så nu vet ni hur ni ska gå till väga praktiskt. Men det krävs även en otrolig mängd träning, vilja, tålamod och massor med motivation.

Så vad kostar ett sånt här kalas? Det är en ganska komplicerad fråga då det kostar olika mycket beroende på vilken tour du spelar på.  Startavgiften för ett proffs på NGT är 1400 kr/tävling men sen tillkommer mat, boende, resan och allt annat runt omkring. På LETAS är det en touravgift på 200 Euro, och det är bara för att kunna anmäla sig och ta emot pengar. Sen är det en startavgift på cirka 80 euro/ tävling och 30 euro för banguiden/tävling. Det är tyvärr den ekonomiska biten som gör att många tjejer inte kan tävla i den utsträckning som dom önskar. Prispengarna för tjejer/kvinnor på dessa tourer är allt från 20 000 kr till 400 000 kr. Det beror på vilken tour man spelar på.

Jag hoppas så innerligt att tjejgolfen i Sverige växer och att det kommer fler duktiga tjejer som vill tävla och främja tjejgolfen.

Så ut och spela och njut av en härlig dag på golfbanan! Ni får gärna gå in och följa min vardag som proffs på instagram, @abrahamsongolf.

www.nordicgolftour.se

www.letaccess.com

 www.ladieseuropeantour.com

Green Queens Golf är Sveriges största community för unga kvinnliga golfare. Vi satsar aktivt för att främja den kvinnliga golfen och öka antalet kvinnliga golfare. Tillsammans med golfanläggningar både i Sverige och utomlands skapar vi rätt förutsättningar för att kvinnor skall känna sig hemma på banan.